Szeglemezes tető

Cégünk közel 20 éve készít előregyártott tetőszerkezeteket. Ezt a tevékenységi kört bővíti ki a szeglemezes tetőszerkezet gyártással. Jól felszerelt, modern gyártósoron üzemi körülmények között készítjük a szeglemezes tartókat, a precízen megmunkált alkatrészek közötti kötést szeglemez préseléssel alakítjuk ki.

Szeglemezes tetőszerkezetekkel bármilyen tér, tetősík lefedése megoldható.

Fedése a hagyományos tetőével egyenértékű: kerámia-, betoncserép, zsindely, lemezfedés alkalmazható héjazati elemként. Kiváló megoldás alacsony (10-35⁰) hajlásszögű családi házak tetőszerkezetének, de a tetőtérbeépítés is egyszerű feladat.

Külföldön előszeretettel alkalmazzák ezt a korszerű és fenntartható faépítészeti megoldást, de hazánkban is egyre népszerűbb. A lakossági felhasználás mellett gazdasági épületek és csarnokok esetében is kitűnő választás.

Egy könnyű, de nagy teherbírású tetőszerkezet készíthető a technológiával, amivel akár 30 méteres fesztáv is gazdaságosan áthidalható, köztes alátámasztás nélkül, továbbá nincs szükség szilárd födém építésére, a tartó alsó öve fogadja az álmennyezetet.

Ezen pozitív jellemzői miatt az építészek számára kötetlen belső téralakítást engedélyez, míg az építtető számára a megspórolt födém, valamint a belső teherhordó falak elhagyása, jelentős költségmegtakarítást eredményez.

A szeglemezes tetőszerkezet előnyei

Hatékony anyaggazdálkodás

Akár 30 százalékkal kevesebb faanyag kell a szeglemezes tetökhöz, köszönhetően a tetők gondos statikájának.

Nagy szabad fesztáv

Közel 30 méteres fesztáv is áthidalható, belső támaszfalak és többletköltségek nélkül.

Nem kell szilárd födém

A tartó alsó öve – amihez az álmennyezet is köthető – gyakorlatilag kiváltja a vasbeton födém szerepét, amivel hatalmas költséget spórol meg egy házépítés során.

Üzemi gyártástechnológia

Az előregyártott tetőelemek rendkívül méretpontosak, ezáltal tökéletesen sík tetőfelületet kapunk.

Minőségi alapanyagok

Gyalult, műszárított, C24 minőségű faanyag, horganyzott, acél MiTek szeglemezzel

Maximális hasznosság

Igény szerint rakodótér is kialakítható a tetőtérben megfelelő hajlásszög mellett.

Gyors kivitelezés

Az előregyártás, a helyszíni összeszerelés idejét jelentősen csökkenti, mely által tövábbi költségeket takarít meg.

Környezetbarát

Megújuló alapanyagokból készül, előállításának kis ökológiai lábnyoma van.

Személyre szabott terhelhetőség

A héjazat terhelése mellett a napelemek plusz súlya sem jelent gondot.

Felkeltettük érdeklődését? Lépjen kapcsolatba velünk!

Kapcsolattartó: Farkas Andor

Tervezés

A gyártás-előkészítés első fázisa a számítógépes tervezés, melynek adatait a megrendelő által kapott tervrajzból dolgozzuk fel.

A szeglemezes tartók statikai tervezése és méretezése minden szempontból optimalizált, pont azt az anyagmennyiséget tartalmazza, amit az adott szerkezet statikája megkövetel a maximális biztonság érdekében.

A munkát egy professzionális faépítész szoftver segíti, ami minden részletre kiterjedően figyelembe veszi a tetőszerkezetre jutó erőhatásokat is (hóteher, szélnyomás, héjazat súlya stb.). Méretezhetünk napelemrendszerre és rakodótér is kialakítható a tetőtérben.

Ezzel a tervezési szemlélettel egy rendkívül stabil tetőszerkezet elérése mellett nincs beépített többletanyag, amivel pénztárcáját és a környezetet is kíméli.

Szeglemezes tetőszerkezet vásárlásakor a teljes statikai tervdokumentáció biztosított a megrendelő részére.

Faanyag

Több mint 30 éve vagyunk meghatározó piaci szereplők térségünkben a fűrészipari rönkfeldolgozás, épületfa gyártás területén. Jól ismerjük a fenyőfát és az abból előállított faipari termékeket. Szeglemezes tetőszerkezeteinket kizárólag gyalult, műszárított, C24 szilárdsági osztályzatú épületfából készítjük. Jellemzően a skandináv országokból és Ausztriából érkezik a CE jellel ellátott kiváló minőségű faanyag.

A mesterséges szárítás miatt a faelem mérettartó marad, nem vetemedik, nem reped. A magas hőfokú kezelés során a faanyag egyensúlyi fanedvessége eléri a 13-18% értéket és ez idő alatt a fában előforduló összes kártevő elpusztul, ezáltal is növelve az anyag tartósságát.

A gépi szilárdsági osztályzás garancia a szükséges szilárdsági értékekre, amiknek meg kell felelni a statikai méretezés (EUROCODE 5) és a felhasználás során is. Ez a legmegbízhatóbb eljárás, amivel meg lehet határozni a faanyag mechanikai tartósságát. Csak a legjobb minőségű épületfa kerül kiválasztásra, – figyelembe véve a C24 szilárdsági minőséget – amiből szerkezeteinket is készítjük.

Számunkra fontos a faanyag átvételkor, valamint a gyártás során is a felhasznált alapanyagok rendszeres utóellenőrzése. Nagy tapasztalattal rendelkezünk a faanyag szilárdsági vizsgálatát illetően valamit széleskörű ismereteink vannak a vonatkozó harmonizált szabványok tekintetében is. Cégünk Üzemi Gyártásellenőrzési Tanúsítvánnyal rendelkezik.

A faanyag védőszeres kezelése kontrollált körülmények között történik hidraulikus merítőkádban, áztatásos eljárással. A kezeléssel a faanyag védett lesz a gomba és rovar okozta károsítás ellen. Fedett helyen tárolt állandó raktárkészletünkkel gyorsan reagálunk a piaci igényekre.

Szeglemez

A szeglemez a korszerű tetőszerkezetek fakapcsolati kötőeleme. A rögzítőelem egy olyan 1-2 mm vastag acéllemez melyből stancolással közel 90 fokban kihajtott szegekkel rendelkezik. Ezek a szegek préseléssel kerülnek a faanyagba létrehozva egy roncsolásmentes kötést az alkatrészek között.

Cégünk a világvezető MiTek vállalat partnere ezért kizárólag MiTek szeglemezeket használunk a gyártás során. A CE minősített szeglemezek horganyzott kivitelben, minőségellenőrzött gyártásból kerülnek felhasználásra. Sokéves tapasztalatnak és fejlesztésnek köszönhetően ezzel a technológiával erősebb kötést tudunk biztosítani az alkatrészek között, mint amire a faanyag anyagában képes lenne, így a tetőszerkezet stabilitását jobban befolyásolja a faanyag szilárdsága, mint a szeglemezes kapcsolat.

Technológia

Szabászat

A digitális tervek alapján, számítógép-vezérelt ácsszabászgép végzi a faanyag méretre vágását milliméter pontosan. A megmunkáló egységet szervomotorok állítják a kívánt értékekre, minden beállítást teljesen automatán végez el a gép, kiküszöbölve a kézi beavatkozásból eredő pontatlanságokat. Gyári optimalizáló program gondoskodik a leggazdaságosabb faanyag-felhasználásról, ezáltal minimális hulladék keletkezik a gyártás során. Minden alkatrész egyedi azonosítót kap, így a teljes gyártási folyamat alatt nyomon követhető.

Összeszerelés, pozicionálás

A megmunkált és jelölésekkel ellátott alkatrészeket mágnesasztalokra helyezzük, ahol kialakítjuk a tartók pontos geometriáját és pozícionáljuk a szeglemezeket. A szabászat minősége miatt az alkatrészek hézagmentesen illeszkednek egymáshoz. Az asztalrendszer lehetővé teszi, hogy már a préselés megkezdése előtt a tartó alkatrészei tökéletesen egy síkban legyenek. Az asztalokba integrált szorító elemekkel rögzítjük az alkatrészek térbeli elhelyezkedését, hogy a későbbi munkafolyamatok alatt is megőrizze az összeállított tartó eredeti alakját.

Préselés

Speciális hidraulikus présgép használatával két oldalról azonos erővel 150 bar nyomáson sajtoljuk bele a faanyagba a szeglemezeket, érintve a tartó összes csomópontját. Ahogy a felhasznált alapanyagoknál, úgy a gyártóberendezéseknél sincs félmegoldás. Csak a legjobb minőségű, speciálisan szeglemezes tetők gyártására kifejlesztett MiTek gépsorokat használunk. Minden tartó legyártása után minőségellenőrzést hajtunk végre a tökéletes végeredmény érdekében.

Szeglemezes rácsostartó

A gyártási folyamat befejeztével kialakul egy nagyszilárdságú merev kapcsolat a tartó alkatrészei között, létrehozva a szeglemezes tetőszerkezet fő alkotóelemeit. Ezeket a tartókat méret szerint csoportosítjuk, és pántszalagokkal egymáshoz rögzítjük. Az elkészült tetőket szállításra kész állapotban,- figyelembe véve a csomagolási és raktározási irányelveket-, fedett helyen tároljuk a kiszállítás napjáig.

Felhasználás

Családi házak

A tudatos és előrelátó tervezéssel egy rendkívül kedvező lehetőséget kínál a szeglemezes tetőszerkezet, amit sokszor az épület adottságai és a költséghatékonyság miatt választanak az építtetők, kivitelezők. Konzultáljon velünk még az épület tervezési szakaszában és segítünk megtalálni a legmegfelelőbb tetőtípust az Ön számára!

Társas házak, Középületek

Hőtechnikai szempontból előnyös fejlesztés, egyben védelemmel látja el az épületet, ami tartóssá és értékállóvá teszi. A projekt költségei már a tervezés szakaszában pontosan láthatóak, a teljesítés időpontjára garanciát vállalunk és a helyszíni szerelés is egy kiszámítható, gyors és hatékony megoldás az előregyártott elemek miatt, nincs csúszás, nincs késedelem.

Mezőgazdasági építmények, ipari csarnokok, raktárak

A szeglemezes tartók pozitív előnyei ebben a szegmensben is hatványozottan érvényesülnek. Nagy méretekről beszélünk és speciális felhasználásról ezért ilyen tetők alkalmazása nagyon előnyös mivel akár egy 30 m-es fesztáv is gazdaságosan áthidalható, valamint a beépített alapanyagok optimális felhasználása is költséghatékonnyá teszi a beruházást.

Épületfelújításra

Lapostetős épületet könnyen átalakíthat magastetőssé. Ezzel kellemessé varázsolja a belteret védve a felmelegedéstől és a beázástól.

Meglévő tetőjének cseréjén gondolkodik? Velünk gyorsan és kockázatmentesen megvalósítható. A gyártástól számított 4-5 nap alatt kész állapotra hozható az új tető.

További információ és árajánlatkérés esetén keressen minket bizalommal.

Kapcsolattartó: Farkas Andor

Referenciáink

Tovább